De kans dat het virus zich rondverspreidt in België blijft klein. Er wordt momenteel geadviseerd om een aantal maatregelen te nemen. Deze lijken sterk op de maatregelen bij een griepepidemie:

– De handen frequent wassen;
– Bij hoesten en niezen de mond en neus bedekken;
– Contact vermijden met mensen die hoesten en koorts hebben;
– Vlees en eieren goed koken/bakken voor gebruik;
– Vermijd contact met wilde dieren en boerderijdieren.

Heb je nood aan een duidelijke, betrouwbare stand van zaken wat betreft dit virus? Hou de facebookpagina van Dr. Van Ranst in het oog!

Wat is het WUHAN-coronavirus (2019-nCoV)?

Algemeen

Coronavirussen zijn een familie van virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren. Deze virussen worden overgedragen tussen dieren en mensen. Tot nu toe kunnen zeven coronavirussen bij de mens een infectie veroorzaken.

Momenteel wordt er veel bericht over een nieuw type-coronavirus dat nog niet eerder bij de mens was vastgesteld. De uitbraak is begonnen in Wuhan, een Chinese stad, waaraan het virus ook zijn naam te danken heeft. Het leek er eerst op dat het virus aan dieren gelinkt was, maar er is intussen ook bevestigd geweest dat het virus van mens-op-mens doorgegeven kan worden.

Er is echter nog steeds meer informatie nodig om alle onduidelijkheden over overdracht, besmettelijkheid, … uit te spitten. De Chinese autoriteiten zijn dit dan ook op dit moment aan het onderzoeken.

Symptomen

Deze variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ook spierpijn, vermoeidheid kan de kop opsteken.
Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken gevoeliger aan ernstigere symptomen. Het virus kan inderdaad dodelijk zijn, maar is dat in de overgrote meerderheid van de gevallen gelukkig niet.

Hoe groot is de kans dat dit virus naar België komt?

De Belgische gezondheidsautoriteiten volgen alles op de voet en stellen, indien nodig, maatregelen voor. Er is inderdaad een kans dat een reiziger vanuit China tot in België reist met dit virus. Zelfs dan is de kans nog steeds klein dat de ziekte zich verder kan verspreiden aangezien ons land zeer goeie procedures heeft voor het opsporen en behandelen van coronavirussen.

Een groep Belgische experten hebben procedures uitgewerkt die aan al onze huisartsen en ziekenhuizen gestuurd werden. Zij weten dus hoe ze snel een besmette patiënt kunnen herkennen en wat ze moeten doen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen het virus?

Neem dezelfde maatregelen in acht zoals je doet bij een griepepidemie:

  • Was frequent de handen met water en zeep.
  • Dek mond en neus af bij hoesten en niezen. Doe dit met een tissue die je meteen weggooit of met de elleboogplooi. Was achterna de handen.
  • Vermijd direct contact met mensen die koorts hebben en hoesten.
  • Kook vlees en eieren voor consumptie.
  • Vermijd onbeschermd contact met wilde dieren en boerderijdieren.

Zoals u ziet, wordt er niets van mondmaskers aanbevolen, ondanks dat er momenteel erg veel vraag naar is. Deze basismondmaskers bieden dan ook geen goeie bescherming tegen virussen die verspreid worden via de lucht. Ze zitten namelijk te los, hebben geen luchtfilter en de ogen blijven onbedekt. Ze kunnen het risico helpen verminderen om een virus op te lopen dat verspreid wordt via speeksel- of snotdruppeltjes, door een hoest- of niesbui, maar in feite zorgen deze maskers enkel dat een besmet persoon zijn infectie niet verder verspreidt. De meer geavanceerde maskers (type FFP2 en FFP3) beschermen een onbesmet persoon wel tegen een infectie. Het effect op lange termijn is zelfs dan niet overtuigend aangezien het een grote uitdaging is om een masker lange tijd correct te dragen. Je neemt dus beter gewoon rekening met bovenstaande regels, en vooral een goede handhygiëne. Mondmaskers kunnen eventueel hun nut hebben indien het coronavirus ook ons land bereikt, maar eerder alvast niet.

Waar vind ik het laatste, betrouwbare nieuws rond dit virus terug?

Als betrouwbare bron kunt u altijd vertrouwen op de facebookpagina van Dr. Marc Van Ranst, arts en Belgisch hoogleraar virologie.

Hij geeft ongenuanceerde, betrouwbare informatie over de huidige situatie omtrent dit virus. Dit gebeurt op dagelijkse (of zelfs frequentere) basis en biedt zo het hoofd aan de vaak dubbelzinnige berichten vanuit de media.

Ik ben in China geweest en ik voel me ziek. Wat nu?

Bel in dit geval uw huisarts, vermeld uw reisgeschiedenis en uw symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed wegens het risico op verdere besmetting. Neem deze maatregelen ook als er iemand in je omgeving ziek is geworden na een reis naar China.

Voel je je ziek maar ben je niet naar China geweest? Geen paniek, je hebt waarschijnlijk last van de wintergriep. Neem gerust contact op met je huisarts.

Wat met het reisadvies naar China?

Niet-dringende reizen naar China worden tijdelijk afgeraden, uitgezonderd voor Hong Kong. Wie toch naar China reist, krijgt het advies om geen contact met dieren en hun uitwerpselen te hebben, geen markten met levende of dode dieren te bezoeken, contact met zieke personen te vermijden en een goede persoonlijke hygiëne te houden (handen wassen, papieren zakdoeken, hoesten/niezen in de elleboog).

Heb je nog steeds vragen of bezorgdheden?
Geen nood! Jouw lokale huisapotheker staat je heel graag bij om alles samen met je te bespreken!

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/27/wat-weten-we-over-het-wuhan-coronavirus-a3988316 
WHO
https://www.health.belgium.be/nl/veelgestelde-vragen-over-het-nieuw-coronavirus
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/23/helpen-mondmaskertjes-tegen-het-verspreiden-van-ziektes/ 
https://www.facebook.com/marc.vanranst 
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/china 

Pin It on Pinterest

Share This
Open chat
Hulp nodig?
Powered by