Het pollenseizoen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar naast de hoge pollenconcentraties in de lucht er is nog een andere factor die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer.
Mensen met astma krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te gaan als het bliksemt of dondert…

In verschillende steden zijn trouwens heuse “epidemieën” van astma-aanvallen vastgesteld die optraden tijdens een onweer. Dat was onder meer het geval in Londen en Birmingham in Groot-Brittannië, in Napels in Italië, in Melbourne en Wagga Wagga in Australië. In juni 1944 werden in het zuiden van Groot-Brittannië bijvoorbeeld 100 opnames op de dienst spoedgevallen genoteerd, toen in die regio hevige onweders uitbraken. En in 1997 meldden zich in Australië in soortgelijke omstandigheden 215 mensen op spoedgevallen voor astma-aanvallen! Het ging hierbij niet enkel om mensen met een gekende voorgeschiedenis van astma, in vele gevallen ging het om een eerste astma-aanval.

De link tussen astma en onweer is in het verleden al herhaaldelijk bestudeerd. Uit de studies blijkt dat de specifieke omstandigheden van een onweer – wind, daling van de temperatuur en elektrostatische activiteit (bliksem) – de ophoping van allergieën veroorzakende pollen aan de grond bevordert. Daar komt nog bij dat de hevige regen ervoor zorgt dat de stuifmeelkorreltjes openbarsten en hun inhoud vrijkomt. Die korreltjes bevatten extreem fijne allergene deeltjes die gemakkelijker en dieper in onze longen binnendringen, met ernstigere astma-aanvallen als gevolg.

Binnenblijven tijdens onweer is dus de boodschap voor mensen met astma.

Vragen over astma en allergie? Vraag advies aan onze teamleden!

 

Pin It on Pinterest

Share This
Open chat
Hulp nodig?