Zoals alle voedingsmiddelen kan ook koffie deel uitmaken van een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar vanaf wanneer wordt het drinken van koffie gevaarlijk voor het hart? Dit nieuwe onderzoek geeft aan vanaf hoeveel koppen het risico op hart- en vaatziekten stijgt.

Het drinken van koffie is een dagelijks ritueel voor een groot deel van de bevolking, en is wereldwijd een erg gegeerde drank. Zowel zijn aroma’s en smaak, alsook het stimulerend effect van cafeïne in koffie worden geapprecieerd.

Koffie is dan ook het centrale onderwerp van vele onderzoeksartikels, toch zijn de resultaten uiteenlopend, van goed voor de hersenen tot schadelijk voor het hart. Zo suggereert eerder onderzoek een verhoogd risico op myocardinfarct en hypertensie na het drinken van koffie bij individuen met een functionele variant van het cytochroom op P450 1A2, waardoor de metabolisatie van cafeïne minder efficiënt verloopt.

Bijna 350.000 personen onder de loop

Dit prospectieve onderzoek analyseerde de beschikbare genetische gegevens en informatie rond de koffiegewoonten van 347.077 personen via de Biobank van de Verenigde Staten. Hiervan werden 8.368 gevallen van cardiovasculaire ziekten gerapporteerd. Het onderzoek ging de hoeveelheid gedronken koffie na en bestudeerde relevante covarianten. Via logistische regressie werd de associatie gemaakt tussen het drinken van koffie en het risico op cardiovasculaire ziekten, en of deze link al dan niet afhankelijk is van de metabolisatie van cafeïne.

Na 6 koppen wordt koffie gevaarlijk

De resultaten tonen een niet-lineaire associatie tussen het drinken van koffie en het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Het drinken van meer dan 6 koppen koffie/dag leidde tot een stijging van de kans op cardiovasculaire ziekten met 22%, in vergelijking met een matige koffie-inname (1 tot 2 koppen/dag). De auteurs stelden dat 1 kop koffie gemiddeld 75 mg cafeïne bevat. Daarentegen werd het risico niet verhoogd door een minder efficiënte metabolisatie van cafeïne.

Vreemd genoeg duidt het onderzoek ook op een stijging van het risico wanneer er helemaal geen koffie wordt gedronken (stijging van 11%), of wanneer er cafeïnevrije koffie wordt gedronken (stijging van 7%), wat suggereert dat cafeïne een bepaald beschermend effect zou hebben.

Uit dit onderzoek blijkt dat het dagelijks drinken van een matige hoeveelheid koffie geen negatieve invloed heeft op de gezondheid van het hart, en zelfs, in beperkte hoeveelheden, een klein voordelig effect zou hebben. Het blijft wel opletten voor de grote koffiedrinkers onder ons.

Pin It on Pinterest

Share This
Open chat
Hulp nodig?